Tomato focaccia

Hey pixels, as you may know now, I love cooking and baking. I am always making a lot of new recipes and trying international food. So, to change a bit, I had the intention of making a recipe of my island, Menorca, every week. But I’ve found a lot of problems doing this:

  1. Almost all the typical food is really carnivore, so I have to change the recipes to exclude all this meat. Sometimes too much.
  2. There are not good books of recipes. At least, I hadn’t found them yet.
  3. I’ve asked to familiars and friends, but none of them likes cooking (just eating), and my mother/grandmother never write their recipes. They know how to make them, but they are not so good to explain the procedure to me…

So sad. Mostly because that means this new blog section will have to wait. I am still trying to solve this 3 problems, but I won’t start the section until all is solved and at least I’ll have 5-6 good recipes. My intention is to make this section for almost 3 months, during the summer period. So, wish me luck, my happy pixels. I hope we are ready to start on June/July.

The good new is: as a starter, today I’m posting the only one recipe I have… this tomato focaccia. It’s great to bring to a party or a brunch, trust me. It never fails, everybody loves it!!

CIMG0764

Ingredients (serves 5-6):

  • warm water (about a small glass content)
  • 25g yeast
  • 1 egg
  • 500g flour
  • a pinch of salt
  • 5 tablespoons olive oil
  • 5 tomatos
  • 2-3 garlic cloves, minced
  • fresh parsley
  • olive oil
  • red pepper flakes (optional)

Directions:

First, in a big bowl, mix well water and yeast. Add the egg, oil and salt.

Add the flour. Keep kneading until you have a consistent dough. Finish kneading in a floured surface.

Transfer the dough to the bowl and cover using a fabric napkin. Let it rest until it has doubled its size, about 30-40′

While, you can prepare the tomatos. Cut the tomatos in half; set aside.

Mix garlic and parsley. Use this mix to cover the tomato halfs.

When the dough is ready, spread it on a greased baking sheet. Make a few marks with your fingers on the dough. Distribute the tomatos, as you see in the photos. Spread the focaccia with more olive oil, and some red pepper flakes.

CIMG0763

Bake in a preheated oven at 180ºC for 30′

Are you interested in Menorcan recipes, my happy pixels? Are you going to try this one? If so, why not taking a picture and instagram it? Use the hashtag #thp

 

Hey pixels, como ya sabéis, me encanta cocinar y hornear. Siempre estoy probando nuevas recetas y platos internacionales. Así que para cambiar un poco, tenía la intención de preparar una receta de mi isla, Menorca, cada semana. Pero me estoy encontrando con un montón de problemas:

  1. Casi toda la comida típica es realmente carnivora, así que debo cambiar las recetas para quitar toda la carne. A veces, demasiado.
  2. No hay muchos libros de recetas que sean muy buenos. O al menos, aún no los he encontrado.
  3. He preguntado a amigos y familiares, pero a ninguno le gusta cocinar (solo comer), y mi madre y abuela nunca escriben sus recetas. Saben cómo hacerlas, pero no cómo explicarlas….

Muy triste. Sobre todo porque esta nueva sección del blog tendrá que esperar. Estoy intentando solucionar estos 3 problemas, pero no empezaré con la sección hasta que al menos tenga preparadas 5-6 recetas. Mi intención es hacer la sección durante unos 3 meses, a lo largo del verano. Deseadme suerte, mis pixels. Espero que la cosa esté lista para junio o julio.

La buena noticia es: como aperitivo, hoy os doy la única receta que tengo ahora… esta focaccia de tomate. Es genial para una fiesta o un brunch. No falla nunca, le encanta a todo el mundo.

CIMG0762

Ingredientes (para 5-6 personas):

  • agua tibia (1 vaso pequeño)
  • 1 huevo
  • 25g de levadura
  • 500g de harina
  • 1 pellizco de sal
  • 5 cucharadas de aceite de oliva
  • 5 tomates grandes
  • 2-3 dientes de ajo, laminados
  • perejil fresco
  • aceite de oliva
  • pimentón dulce (opcional)

Instrucciones:

En un bol grande, mezclar el agua y la levadura. Añadir el huevo, el aceite y la sal.

Agregar la harina y amasar hasta obtener una masa lisa y compacta. Terminar el amasado en una superficie lisa, ligeramente enharinada.

Devolver la masa al bol, cubrir con un paño y dejar reposar hasta que doble su tamaño, más o menos 30-40′

Mientras, preparamos los tomates. Los cortamos por la mitad. Aparte, mezclar el perejil y el ajo. Cubrir los tomates con esta mezcla.

Extender la masa sobre una placa de horno engrasada. Hacemos marcas con los dedos y distribuimos los tomates por la superficie. Regar con un poco de aceite de oliva, y, si queremos, con pimentón dulce.

En un horno precalentado a 180ºC, hornear durante 30′

¿Estáis interesados en la cocina menorquina, mis pixels? ¿Vais a probar esta receta? Si la hacéis, ¿por que no subir una foto de la vuestra a Instagram? Usad el hashtag #thp

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2 thoughts on “Tomato focaccia”

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