Tofuballs / Albóndigas de tofu

Hey pixels!! Another week, another recipe from Menorca!! This is a vegetarian adaptation of one my favourite meals as a child: meatballs!! It’s my mom original recipe, even the sauce. There is only one difference: I’ve used tofu instead of meat… But the flavour is wonderful, I promise.

tofuballs 2

Do you like meatballs, my happy pixels? I think almost everyone loves them… Now you’ll love this adaptation, too. Even if you’re not vegetarian.

Ingredients ( about 30 units):

  • 160g firm, plain tofu
  • 1 small onion, chopped
  • 4-5 garlic cloves, minced
  • 1/2 tablespoon fresh parsley
  • 1 egg
  • 5-6 tablespoons breadcrumbs
  • salt, black pepper, olive oil, sugar
  • 1 can tomato pure

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Directions:

Wrap tofu in paper towel for almost 30′ (or overnight)

Smash your dry  tofu using a fork. In a bowl, mix it with onion, garlic, parsley, egg and breadcrumbs. Mix well; add salt and black pepper.

Make balls of a medium size out of this dough. Fry them until slightly golden. Set aside.

Make the sauce: pour tomato pure in a saucepan. Add salt, sugar (the same amount of both) and a bit of olive oil. Cook on low for 7-8′. Add tofuballs and cook 2′ more.

Eat warm; they are also excellent as a sandwich filling. Or mixed with pasta.

Do you eat meatballs? Are you going to try this recipe?? If you do so, why not instagram your version? Use the hashtag #thehappiestpixel

tofuballs 3

Ingredientes (para unas 30 unidades):

  • 160g de tofu firme, natural
  • 1 cebolla pequeña, picada finamente
  • 4-5 dientes de ajo, picados finamente
  • 1/2 cucharada de perejil fresco, picado
  • 1 huevo
  • 5-6 cucharadas de pan rallado
  • sal, pimienta negra, azúcar, aceite de oliva
  • 1 lata de tomate triturado

Envolved el tofu en papel de cocina durante al menos 30′.

Aplastadlo con un tenedor. En un bol, mezclarlo con el ajo, la cebolla, el perejil, el huevo y el pan rallado. Mezclar bien; agregar sal y pimienta negra.

Formar bolas de tamaño mediano usando las manos. Freírlas hasta que estén ligeramente doraditas. Reservar.

Hacer la salsa: verter el tomate en una sarten. Añadir la misma cantidad de sal que de azúcar y un chorrito de aceite de oliva. Cocinar a fuego lento durante 7-8′. Añadir las albóndigas y cocer 2′ más.

Comer templado; son excelentes también como relleno para bocadillos o servidas con pasta.

¿Coméis albóndigas de carne? ¿Vais a probar estas? Si lo hacéis, ¿por que no colgáis una foto de las vuestras en Instagram? Usad el hashtag #thehappiestpixel.

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