Chocolate & cookies mousse

Hey pixels!! As you may know, I’m a bit obsessed with chocolate… I love chocolate, I adore it… So, when I found this old recipe I knew I had to make and eat that mousse…

This mousse recipe is from an old “breakfast recipes” book we have at home. It was one of my first sweet recipes a few years ago… It seems centuries ago… Then I hated the idea of making a meringue… I still hate it… I don’t know why, but I find it so boring…

choco mousse 3

Here you have to make meringue, but the result is worth the effort.

It’s an easy recipe, trust me. I could make it as a teenager, so everyone can make one. And, of course, it’s yummy. It’s chocolate, you know… Now it has been easier to make the mousse. I hope that’s a prove that my cooking skills had improved since when I was 16…:)

Ingredients (serves 6):

  • 200g dark chocolate
  • 4 eggs, separated
  • 100g butter
  • 150g sugar
  • 100ml heavy cream
  • 20 cookies

choco mousse 1

Directions:

Whip the heavy cream; set aside.

In a double boiler or using the microwave, melt chocolate and butter. Add the egg yolks and mix carefully.

Make the meringue: beat the egg whites and sugar until soft peaks form. Add to the chocolate mixture. Add the whipped cream, too.

Fill a mold with half of the mixture. Cover it using the cookies and then, add a second mousse layer. Serve cold; it should be in the fridge for at least 4 hours before eating it, or better overnight.

Variation: you can use individual ramekins to make mini mousses.

Do you like chocolate mousses? If you try this one, why not Instagram it? Use the hashtag #thehappiestpixel

choco mousse 2

Hey pixels!! Como ya sabéis, siento cierta obsesión por el chocolate… Amo el chocolate, lo adoro… Así que cuando encontré esta vieja receta supe que tenía que preparar y devorar un mousse enseguida…

Esta receta es de un viejo libro de “recetas para el desayuno” que tenemos en casa. Fue una de mis primeras recetas dulces hace unos años… parecen siglos… Entonces odiaba la idea de hacer merengue… aun la odio… No sé porque, pero lo encuentro muy aburrido…

Aquí tenéis que hacer merengue, pero el resultado hace que el esfuerzo valga la pena.

Es una receta sencilla, confiad en mí. Si pude hacerla como adolescente, puede hacerla cualquiera. Y es deliciosa. Es chocolate, ya sabéis… Ahora ha sido más fácil aún preparar el mousse. Espero que esto signifique que mis habilidades en la cocina han mejorado des de que tenía 16 años… 🙂

Ingredientes (para 6 personas):

  • 200g chocolate negro
  • 4 huevos, claras y yemas separadas
  • 100g mantequilla
  • 150g azúcar
  • 100ml nata para montar
  • 20 galletas

Instrucciones:

Montar la nata mientras esté fría. Reservar.

Al baño Maria o en el microondas, fundir el chocolate y la mantequilla. Añadir las yemas de huevo y mezclar con cuidado.

Hacer un merengue con las claras y el azúcar. Añadirlo a la mezcla de chocolate; también la nata ya montada.

Rellenar un molde con la mitad de mousse; cubrir con las galletas y agregar la otra mitad. Meter en la nevera la menos durante 4 horas, o mejor aún, toda la noche. Servir frío. 

Variación: podéis usar moldes individuales para hacer mini mousses.

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