Lentil Pie / Pastel de lentejas

Hey pixels!! This is one of the first recipes I learnt to make when I stoped eating meat, about four years ago. It’s yummy and easy to make. And it has lentils!! Wow!!

lentil pie 4

Now I want to share it with all of you, my happy pixels. I hope you enjoy it as much as I do. It requires to use the oven, so soon it will be too warm for that. But not now, I still bake my food all this month (and during Summer too, I love baking too much).

Ingredients (serves 2-3):

  • 1 can cooked lentils (about 215g)
  • 1 small can mushrooms (about 105g)
  • 1 small onion, sliced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 canned tomatoes
  • 2 tablespoons tomato sauce
  • salt, sugar, oregano
  • potato pure flakes + the ingredients you need to cook them
  • grated cheese (I use emmental)

 

Directions:

Preheat the oven at 180ºC

Drain the lentils; set aside.

Make the potato pure; set aside.

Cook the onion in olive oil for 5′. Add the garlic and cook 1′ more.

Add mushrooms, tomatoes and tomato sauce. Now it’s time to add oregano, salt and sugar. Cook 5′.

Add the lentils and cook 2′

Pour the lentil mixture in a greased baking pan. Cover with a potato pure layer. Sprinkle the emmental on top.

Bake for 25-30′

Note: this recipe is slightly adapted from Whyveg.com. Thanks for the inspiration 🙂 My adaptation is not  vegan, but it can made evegan  easily.

Do you like the recipe? Are you going to try it at home? If you instagram a photo of your version, you can use the hashtag #thehappiestpixel

Hey pixels, esta es una de las primeras recetas que aprendí cuando deje de comer carne, más o menos hace cuatro años. Es deliciosa y fácil de preparar. ¡¡Y lleva lentejas!! ¡¡Wow!! Ahora quiero compartirla con todos vosotros, mis pixels.

Espero que os guste tanto como a mí. Requiere usar el horno, y pronto hará demasiado calor para ello. Pero por ahora, aún horneo mi comida (y lo seguiré haciendo casi todo el verano, me encanta hornear a pesar del calor).

Ingredientes (para 2-3) :

  • 1 lata de lentejas cocidas (sobre 215g)
  • 1 lata pequeña de champiñones (sobre 105g)
  • 1 cebolla pequeña, laminada
  • 2 dientes de ajo, laminados
  • 3 tomates de lata
  • 2 cucharadas de salsa de tomate
  • sal, azúcar, orégano
  • copos de puré de patatas + los ingredientes necesarios para prepararlo
  • queso rallado (he usado emmental)

Instrucciones:

Precalienta el horno a 180ºC

Escurre las lentejas y reserva.

Prepara el puré de patatas y reserva.

Cocina la cebolla en aceite de oliva durante 5′. Añade el ajo y cocina 1′ más.

Agrega los champiñones, los tomates y la salsa de tomate. Adereza con sal, azúcar y orégano. Cuece 5′

Agrega las lentejas y sigue cocinando 2′ más.

 Vierte las lentejas en una fuente de horno engrasada con aceite de oliva. Cubre con una capa de puré de patata. Espolvorea el queso emmental por encima.

Hornea entre 25-30′

Nota: esta receta está adaptada de Whyveg.com. Gracias por la inspiración 🙂 Mi versión no es vegana, pero puede hacerse vegana fácilmente.

¿Os gusta la receta? ¿Vais a probarla en casa? Si hacéis una foto de vuestra versión y la subís a Instagram, podéis usar el hashtag #thehappiestpixel

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4 thoughts on “Lentil Pie / Pastel de lentejas”

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