You won’t believe this is a vegan meringue / No os creeréis que sea un merengue vegano

Hey pixels!! Did you know it’s possible to make meringue without using egg whites?? Impossible?? Don’t say so, there is a cool vegan hack to make it!! And the results are great, almost as if you’ve used the original meringue recipe!! The flavour and texture are almost the same, I’m sure nobody will notice the difference (at home, no one did)… 🙂

¡¡Hey pixels!! ¿Sabíais que es posible hacer merengue sin usar claras de huevo? ¿Imposible? No digáis eso, hay un truco vegano para lograrlo. Y los resultados son geniales, como si hubierais usado la receta original del merengue. El sabor y la textura son prácticamente los mismos, estoy segura de que nadie notara la diferencia (en casa no la noto nadie)… 🙂

Do you want to know which is the secret ingredient that makes all the magic?? Keep reading, my happy pixels…

vegan meringue 3

 

Maybe at first the idea can be a bit disgusting, but the hack is to use the liquid from a chickpea can. Yes, when you buy a can of cooked chickpeas, they come with a liquid we usually throw away. You know, that liquid. Don’t waste it anymore: make some meringue instead!!

Ingredients:

  • the liquid of a small can of cooked chickpeas
  • 70g sugar

Directions:

Using an electric mixer, blend the chickpea liquid on high until soft peaks form.

Add the sugar and keep mixing until you reach the consistency of a meringue. It should look like a normal meringue (made with eggs); and the flavour will be almost the same.

vegan meringue 1

Uses: now you can use it as an ingredient on a mousse, as a topping for a cake… Or you can bake mini meringues:

vegan meringue 2

Preheat the oven at low heat; in a baking sheet, place meringue spoons (as in the picture above). Leave 2cm separation, they will grow a bit. Bake until they are a bit golden outside, but still white and flufy inside.

Are you going to try this recipe, my happy pixels? Do you know any other vegan substitute for eggs? Please, let us know in the comments below.

¿Queréis saber cual es el ingrediente secreto que hace toda la magia? Seguid leyendo, mis felices pixels…

Quizá la idea os pueda parecer un poco desagradable al principio, pero el truco es usar el líquido de cocción de una lata de garbanzos. Si, ese líquido que viene incluido para que se conserven los garbanzos que compramos ya cocidos. Ese líquido. No lo malgastéis más: ¡¡haced merengue!!

Ingredientes:

  • el líquido de una lata pequeña de garbanzos cocidos
  • 70g de azúcar

Instrucciones:

Usando una batidora eléctrica, batir el líquido a velocidad alta hasta que se forme el merengue. Añadir el azúcar y seguir mezclando hasta que la consistencia sea la del merengue estándar, hecho con huevos. El sabor es casi el mismo.

Usos: ahora podéis usarlo como ingrediente para un mousse o como topping para cupcakes o una tarta. O podéis hornear mini merenguitos.

Precalentad el horno a baja temperatura. En una bandeja de horno, disponer cucharadas de merengue. Dejad algo de separación entre ellas, ya que creceran un poco durante la cocción.

Hornead hasta que esté doraditos por fuera, pero aún blancos y suaves por dentro.

¿Vais a probar esta receta, mis pixels? ¿Conocéis otros trucos para sustituir huevos en  recetas? ¿Nos dejáis un comentario, please? Gracias.

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