Microwave Mac&cheese / Macarrones con queso azul al microondas

Hey pixels, today is one of this days I find myself cooking only for one person: myself. So I’ve looked for an easy and quick recipe. But I wanted a yummy one, so when I remembered this microwave pasta recipe, I knew what I wanted for lunch.

Hey pixels, hoy es uno de estos días en los que me encuentro cocinando solo para una persona: yo misma. Así que he buscado una receta sencilla y rápida. Pero quería que además estuviera buena, así que cuando me acordé esta receta de pasta al microondas, ya supe lo que quería para comer.

blue mac&cheese

It’s ready in less than 30′, and most of time you’re only cooking the pasta, so you can make another things at the same time. The “hardest” part, aka making the sauce it takes only 5′!!

And it’s delicious!!

If you don’t like blue cheese, you can change it for another kind of cheese. Maybe Gouda? The procedure will be exactly the same.

If suddenly someone arrives at home, adjust the ingredient amounts, and you’re ready to share this wonderful dish. 😉

blue mac&cheese 3

Ingredients (serves 1):

  • 1/2 cup macaroni (or another kind of pasta)
  • 1/2 tablespoon butter
  • 1/2 tablespoon flour
  • 1/4 cup whole or soy milk
  • 1/4 cup shredded blue cheese (you can add a bit more for a stronger flavour)

Directions:

Cook the pasta acording to the package instructions.

While the pasta finishes cooking, make the sauce. Place butter in a medium-sized bowl and microwave until melted. Whisk in flour and return to microwave; heat for 1′ and then whisk until smooth.

Add half of the milk and stir. Heat mixture for another 30” on high. Add remaining milk and repeat process. Continue to heat for 30 ” intervals until sauce is thickened.

Add cheese and stir until melted and incorporated. Heat for additional 15-30” intervals if cheese is not melting. Stir in cooked macaroni. Mix well. Don’t worry if there are a few small lumps, it’s ok.

The sauce is actuall an easy version of the white sauce. If you have time or if you’re cooking for more people, simply follow the directions you’ll find in the link.

Do you know any similar recipe? Do you use your microwave to cook? Please, let me know in the comments below.

blue mac&cheese 3

Está lista en menos de media hora, y durante la mayor parte del tiempo solo estás cociendo la pasta, así que puedes hacer otras cosas a la vez. La parte más “dura”, conocida como preparar la salsa ¡¡solo lleva 5′!!

¡Y está delicioso!

Si no os gusta el queso azul podéis cambiarlo por otro tipo de queso, de sabor más suave. ¿Gouda, quizás?

Y si de repente alguien llega a casa, ajustáis la cantidad de ingredientes y ya estáis listos para compartir este plato maravilloso.

Ingredientes (para 1 persona):

  • 1/2 cup de macarrones (u otro tipo de pasta)
  • 1/4 cup de leche entera o de soja
  • 1/4 cup de queso azul rallado (añadid más si os gusta un sabor más fuerte)
  • 1/2 cucharada de mantequilla
  • 1/2 cucharada de harina

Instrucciones:

Coced la pasta según las instrucciones del fabricante.

Durante los últimos 5′ de cocción de la pasta, preparar la salsa. Meter la mantequilla en un bol mediano y fundirla en el microondas. Añadir la harina; calentar 1′ y mezclar bien.

Agregar la mitad de la leche. Calentar 30”; añadir el resto de la leche y repetir el proceso. Id calentando en intervalos de 30”, hasta que la salsa espese.

Añadid el queso y removed hasta que esté fundido e incorporado. Si no se funde, calentar en intervalos adicionales de 15-30”. Agregar a los macarrones cocidos; no os preocupéis si hay algunos grumos pequeños, está bien.

Esta salsa es en realidad una versión fácil de la bechamel. Si tenéis tiempo o estáis cocinando para más de una persona, simplemente seguid las instrucciones que encontraréis en este link.

¿Conocéis alguna receta parecida? ¿Usáis el microondas para cocinar? ¿Nos dejáis un comentario?

 

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1 thought on “Microwave Mac&cheese / Macarrones con queso azul al microondas”

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