Orange breakfast cake/ Bizcocho de naranja

Hey pixels, lately I’ve been making a lot of new breakfast recipes, I know… Have you tried them at home?? 😉 This one is wonderful!!! And a bit healthy: it contains natural fruit juice and whole wheat flour… well, maybe a lot of sugar, too. But you can skip the glaze for even a healthier version!!

La versión en español está un poquito más abajo, mis queridos pixels. Gracias 😉

orange cake 4

 

No, now I’m serious. Maybe it seems like making the syrup and the glaze it takes a lot of effort, but I made both in less than 5′, so it’s not a lot of added time…. And the recipe is really easy. You’ll be satisfied with this cake, I promise 🙂

It’s a perfect breakfast; you can eat it with a cup of coffee or a tea. And you can take a piece of cake with you if you eat at your office or if you don’t have time to have breakfast at home!!

Now I’m sure you are expecting the recipe!! Here it is, my happy pixels!!

orange cake 1

 

Ingredients:

Cake:

  • 1 1/2 cup whole wheat flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 pinch salt
  • 2 teaspoons orange zest
  • 1 plain Greek yogurt
  • 1 cup sugar
  • 3 eggs
  • 1/2 cup olive oil
  • juice from 1 orange

Syrup:

  • 1/4 cup powdered sugar
  • 1/4 cup orange juice
  • 1 teaspoon orange zest

Glaze:

  • 1 cup powdered sugar
  • 2 tablespoons orange juice

 

Directions:

Preheat the oven to 180ºC. Grease a round pan with olive oil.

In a medium bowl, whisk together all the cake dry ingredients.

In a large bowl, stir together the cake wet ingredients. Pour the dry ingredients into the wet ingredients and mix until just combined, with no lumps.

Pour into the prepared pan and bake for about 35′, or until a fork inserted in the center comes out clean. I suggest you start checking after 30′.

Allow the cake to cool to a room temperature, about 30′ before unmolding it; transfer it to a plate. Prick the cake all over with a fork.

Whisk the syrup ingredients together, and then drizzle the syrup all over the cake. The syrup will seep into all those fork holes you just made.

Now whisk together the glaze ingredients. Glaze the top of the cake and allow 45 minutes or so for it to dry before serving. You can make the cake the night before easily, it will remain ok to eat for 2-3 days (outside the fridge).

Do you usually eat cake for breakfast? Or healthier recipes? Please, let me know in the comments below.

¡¡Hey pixels!! Ultimamente he estado haciendo un montón de recetas para el desayuno, lo sé… ¿Habéis probado alguna? ¡Esta es maravillosa! Y un poco sana: contiene zumo de fruta natural y harina integral…bueno, un poco de azúcar, quizás. Pero podéis hacerla más sana aún si no añadís el glaseado…

No, ahora en serio. Quizá parezca que hacer el sirope y el glaseado lleva mucho trabajo extra, pero yo hice ambos en menos de 5′, así que no es mucho tiempo añadido… Y la receta es realmente sencilla. Estaréis satisfechos con esta tarta, prometido 🙂

Es un desayuno perfecto; podéis comerlo con un café o una taza de té. Y podéis llevaros un trozo al trabajo si desayunáis en la oficina o si no tenéis tiempo de desayunar en casa.

Ahora estoy segura de que ya estáis esperando la receta. ¡Aquí está, mis pixels felices!

Ingredientes:

Bizcocho:

  • 1 1/2 cup de harina integral
  • 2 cucharaditas de levadura química
  • 1 pellizco de sal
  • 2 cucharaditas de ralladura de naranja
  • 1 yogur griego sin azúcar
  • 1 cup de azúcar
  • 3 huevos
  • 1/2 cup de aceite de oliva
  • el zumo de 1 naranja

Sirope:

  • 1/4 cup de azúcar glas
  • 1/4 cup de zumo de naranja
  • 1 cucharadita de ralladura de naranja

Glaseado:

  • 1 cup de azúcar glas
  • 2 cucharadas de zumo de naranja

Instrucciones:

Precalienta el horno a 180ºC. Engrasa un molde redondo con aceite de oliva.

Mezcla todos los ingredientes secos del bizcocho.

En otro bol, más grande, mezcla todos los ingredientes húmedos. Añade a este los ingredientes secos, removiendo, hasta que no queden grumos.

Pon la masa preparada en el molde y hornea 35′, comprobando al minuto 30′. Estará listo cuando lo pinchemos con un tenedor y este salga limpio.

Dejaremos enfriar a temperatura ambiente antes de desmoldar el bizcocho y trasladarlo a un plato o fuente. Haz agujeros en la superficie con un tenedor.

Mezcla los ingredientes del sirope y viértelo sobre el bizcocho. Se absorberá a través de los agujeros que hemos hecho.

Para acabar, mezcla los ingredientes para el glaseado. Viértelo sobre el bizcocho y déjalo reposar unos 45′ antes de servirlo. También puedes hacerlo el día anterior, ya que se guarda perfectamente durante 2-3 días, sin necesidad de nevera.

¿Coméis tarta para desayunar, mis pixels? ¿O coméis más sano? Por favor, dejadnos un comentario. 

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