DIY 22: Home made donut ice cream cones

Hey pixels, have you seen the latest trend on sweet food??? That sweet, delicious, yummy donut ice cream cones??? How can we resist the temptation?? It’s a donut and an ice cream cone mixed in one single serving dessert!! That’s wonderful, my happy pixels!!

La versión en español está un poquito más abajo, mis pixels. Gracias 😉

donut cones 3

 

But unfortunately I live in a small town, and donut ice cream cones haven’t arrived here yet… So I’ve been looking for a home made version to taste them. So this is my edible DIY this weekend: my own and happy version of this cute dessert!!

Oh, only one last thing before giving you the recipe: did you know donut cones are actually called chimney cakes? They are a popular street snack in Eastern Europe.

 

Ingredients:

Dough:

  • 2 cups flour
  • 1 packet instant yeast
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 pinch of salt
  • 2 egg yolks, room temperature
  • 3 tablespoons melted butter
  • 1/2 cup whole milk, room temperature

 

To paint the cones:

2 egg whites, sugar, cinnamon, powdered sugar, whole milk

The filling:

It’s up to you. The original recipe calls for chocolate sauce and ice cream, but I’ve made my own filling version using this:

  • 1 can coconut milk
  • 4-5 tablespoons cocoa powder

Another variations are: whipped cream with fresh strawberries, or home made custard

 

Directions:

Combine the dry ingredients in a bowl. Do the same with the wet ingredients in another bowl. Add them to the dry ingredients, stirring until you have a consistent dough.

Cover the bowl with plastic wrap and let it rise for 30-40′

Preheat the oven at 185ºC. Knead your dough a bit more. Cut the dough into long ribbons. Use them to wrap around the cone molds (one ribbon per mold). Paint the cones with the egg whites. Sprinkle over them a mixture of sugar and cinnamon.

 

Bake for 10-12′

Paint cones with milk, and sprinkle them again with the cinnamon sugar. Finish sprinkling powdered sugar.

Fill them. To make the filling, simply blend together both ingredients until soft peaks form. It should look like chocolate whipped cream. (Tip: it will be easier to make the filling if you open the coconut milk can the night before and you leave it opened in the fridge all night).

Have you heard about this sweets before, my happy pixels? Are you going to make them at home? Please, let me know in the comments below.

 

Hey pixels, ¿ya habéis visto la última tendencia en comida dulce? ¿Esos dulces, deliciosos, maravillos conos de donut con helado?? ¿Cómo podemos resistir la tentación? ¡Es un cono hecho con donut y relleno de helado, todo en un solo postre! Todos mis sueños se han hecho realidad, mis felices pixels…

Pero desafortunadamente vivo en un pueblo pequeño, de modo que los conos de donut y helado aún no han llegado hasta aquí… Así que he estado buscando la receta para hacer una versión casera y poder probarlos. De modo que este mi DIY comestible de este fin de semana: ¡¡¡mi propia versión de este bonito postre!!!

Oh, solo una última cosa antes de daros la receta: ¿sabíais que en realidad los donuts-cono se llaman pasteles chimenea (chimney cakes) y son un popular snack callejero en Europa del Este?

Ingredientes:

Masa:

  • 2 cups harina
  • 1 paquete levadura instantánea
  • 2 cucharadas de azúcar
  • 1 pellizco de sal
  • 2 yemas de huevo, a temperatura ambiente
  • 3 cucharadas de mantequilla fundida
  • 1/2 cup de leche entera, a temperatura ambiente

Para pintar los conos:

  • 2 claras de huevo, azúcar, canela en polvo, azúcar glas, leche entera

Relleno:

Depende de vosotros. La receta original usa helado y salsa de chocolate, pero he hecho mi propia versión del relleno usando:

  • 1 lata de leche de coco
  • 4-5 cucharadas de cacao en polvo

Otras posibles variaciones de relleno son: nata montada y fresas naturales, o crema pastelera casera

Instrucciones:

En un bol, mezcla los ingredientes secos. Mezcla los húmedos en otro. Añade la mezcla de ingredientes húmedos a la de ingredientes secos, removiendo hasta que tengas una masa consistente.

Cubre el bol con film transparente y déjalo reposar durante 30-40′

Precalienta el horno a 185ºC. Trabaja tu masa un poco más. Córtala en tiras largas. Úsalas para envolver los moldes de cono (una tira por molde). Pinta los conos con las claras de huevo batidas. Espolvorea encima con una mezcla de azúcar y canela en polvo.

Hornea 10-12′

Pinta los conos con leche y espolvorea otra vez con la mezcla de azúcar y canela. Acaba espolvoreando el azúcar glas.

Rellenalos. Para hacer el relleno, simplemente bate los dos ingredientes juntos hasta que la mezcla esté bien montada. Debería parecer nata montada con color de chocolate. (Truco: la mezcla se montará mejor si abres la lata de leche de coco la noche antes y la dejas toda la noche abierta dentro de la nevera).

¿Qué os parece la receta, mis felices pixels? ¿Habíais oído hablar de estos dulces? ¿Vais a hacerlos en casa? Podéis comentar cómo os ha ido… Gracias 😉

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5 thoughts on “DIY 22: Home made donut ice cream cones”

    1. Thank you!! I started seeing this too, but no chances I can eat a bought one here for a long time (I live in a small town), so I decided to take action and cook them at home!!! You should try, it’s not really a difficult recipe 😉

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